keskiviikko 20. marraskuuta 2013

Kylpyhuone- ja saunaremontti kuvina 8-10/2013

Aloitetaan lähtötilanteesta. Kylpuhuoneremonttiin päädyttiin heinäkuussa, kun lattialämmitys sanoi itsensä irti. Tilannehan oli ollut ilmiselvä jo muutamia vuosia - aiempi kph + sauna oli vuodelta 1987 ja remonttia vaille kaikkiaan muutenkin. Olihan se tavallaan onni onnettomuudessa että nyt havahduttiin, ennen vauvaa.

Katsokaa vaikka itse näistä, tässä siis KYLPYHUONE JA SAUNA ENNEN:
Kph:n kummallinen syvennys, kohdassa josta on muinoin mennyt oviaukko. Mielenkiintoisesti rakennetut putkityöt, "miten saan näihin putkiin eniten mutkia" -teemalla. Hapettuneitakin ne jo oli. Ja linssiludekin työntää vasemmasta alanurkasta....
Lattiakaivo oli vain saunassa, johon vesi valui seinään tehdyn reiän kautta. Saunan ovi kosteudesta pahasti kärsinyt, vanha puuovi. Kellastuneet 80-luvun kaakelit...
Saunan lauteet oli uusitu myöhemmin, mutta muuten sauna oli hurjassa kunnossa. Mm. lattia oli vain maalattu, maali oli lohkeillut, pesukoneen poistovesi tuli pintavetona lattiakaivoon...
Kiuas (Harvian Jazz) on toimiva ja hyvässä kunnossa. Hakekaa pois, 10€! :D
Tummuneita paneeleja lukuunottamatta puuosiltaan sauna olisi vielä kestänyt muutaman vuoden.

PURKAMINEN
Remontti aloitettiin massiivisella purkamisella, ennen uuden rakentamista. Tämä vaihe tehtiin omana työnä, mies touhusi poran ja rautakankien kanssa sukulaistensa voimalla lopulta lähes 2 viikkoa. Tässä tilannetta purkamisen eri vaiheissa:
Puuosat poissa! Tässä vaiheessa oli vielä helppoa...


Lattian purkaminen oli kovin urakka - kaksi n. 5cm paksuista betonilaattaa, joista ensimmäiseen oli valettu metalliverkkoja ja lämmityskaapeleita...
Seinäkaakelit lähti nakutellen seinästä, tais olla jo laasti aika haperoa :) Tätä oviaukkoa aulasta / pukutilasta pesuhuoneeseen purettiin myöhemmin suuremmaksi, tässä vielä n. 70cm leveä vanha kulku, uusi ovi 80cm leveä.

Purkujäänteitä pihamaalla - tässä puretusta kiviaineksesta n. puolet.


Purkaminen loppuvaiheessa. Maa jo hiekalla, hiekkaakin kannettu pihalle n. 10cm korkeudelta. Putkimies käynyt vetämässä uudet viemäröinnit kaupungin viemäriverkkoon asti. Takaseinässä vielä vanhaa tiilivuorausta, joka revitiin myöhemmin irti villoineen, kaikki seinät siis puhtaalle betonille.
UUSI KYLPYHUONE JA SAUNA ALKAVAT RAKENTUA
Purkamisen ja putkitöiden jälkeen remontti jatkui uuden rakentamisella, vihdoin. Tässä vaiheessa työ siirtyi urakoitsijalle, aikamme ja motivaatiomme ei olisi riittänyt, ja ensisijaisesti ei osaamisemmekaan. Ikuisuusprojektia tästä ei haluttu, 7 viikkoa tässä meni itse purkaenkin kaikenkaikkiaan remontin laajentuessa matkan varrella.

Ensimmäinen vaihe oli lattioiden valaminen ja seinien tasoittaminen. Tässä vaiheessa asennettiin myös lattialämmityskaapelit ja putkimies kävi vetämässä vesiputket suihkua varten lattian sisään. 

Saunan ja kylpyhuoneen lattia valettuna. Lattiakaivot siis saunaan sekä kylpyhuoneeseen, suihkun vesiputket tulevat väliseinän sisään. Vähän jo eristettäkin saunassa :)

 Saunan ja suihkun väliseinä valettuna!
Ja koska yllätyksiltä ei vältytä missään remonttissa, niin ei myös tässä. Jossain vaiheessa huomattiin aulan paneloinnissa vanhoja kosteusjälkiä, joten purettiin sitten nekin. Kiinteäksi rakennetun "sohvan" takaa löytyivät vanhat kellariin vieneet portaat, ja ilmeisesti sadevesi oli valunut joskus sieltä kautta kellariin ja kostuttanut paneleita. Aula / pukutila purettiin tämä vuoksi kokonaan ja lastulevytysten takaa löytyikin hometta. Ei paljoa, mutta hometta kuitenkin - joskus olen ollut sen haistavinanikin. Tältä osin remontti on edelleen kesken, kun mietimme, miten työstämme ks. tilan uudelleen mieleiseksemme, mutta tuulettuvaksi tilaksi. Tässä näkymä paneloinnin taakse vanhoihin rappusiin, josta on hiottu ja imuroitu jo homeet pois:Paneloinnin takaa löytyi myös kummallinen komero! Tuo tuossa oikeassa reunassa, noin neliön kokoinen tila, jossa oli painovoimaisen ilmastoinnin räppänäkin, tosin vähemmän fiksusti eristettynä umpeen. Tässä myös yläkerrasta kellariin tulevat viemäriputket kokonaisuudessaan nyt uusittuina. Raput ylös menevät tikapuiden kohdalta, ovat vain irrotettuina remontin ajaksi.Sekä tämä aulatila + kodinhoitohuone pesuhuoneen vieressä remontoitiin lattioiden osalta samalla: betonilattian päälle ohut pintavalu, johon lattialämmityskaapelointi, ja päälle laatoitus. Lattioita jouduttiin nimittäin putkitöitä varten piikkailemaan osittain auki, ja oli viisasta tehdä lattialämmitykset ja laatoitukset samalla näihinkin tiloihin. Seinät ja muut teemme miehen kanssa omana työnä myöhemmin, kun meillä on aikaa. Tilat ovat siis tällä hetkellä jo käyttökelpoiset ja lattialämmitykset kytkettynä talven varalle, uusi lämminvesivaraaja paikallaan ja pesukone toiminnassa. Kodinhoitohuoneeseen on uutena vedetty viemäröinnit ja putket myös lavuaarille ja wc-istuimelle, ne laitatamme vielä tämän vuoden puolella.

.... välillä hermoiltiin ja juostiin kaupoissa tutkimassa laattavalikoimia. Tätä kuvaa tuijotettiin moneen kertaan, ennen kuin tähän lopulta pysyvästi päädyttiin.

Kuka huomaa virheen?
ps. kuviolaatoista toiseksi ylimmäinen on väärinpäin! Edes remonttiurakoitsijamme ei ollut huomannut, että laatassa on jatkuva kuvio, onneksi se tiedostettiin yhdessä ennen seinälle latomista. 

Materiaali ja tarvikevalinnat olivat ajoittain työläitä muutenkin. Mm. kylpyhuoneen valaistusta jouduttiin miettimään pitkään, koska emme halunneet madaltaa muutoinkin matalaa huonekorkeutta ja halusimme kuitenkin spottivalot. Lopulta löysimme valaisinten erikoisliikkeen kautta vain 1cm upotuksen vaativat led-spotit, jotka eivät siis vaatineet varsinaista koolausta kattoon lainkaan. Kannatti hermoilla (ja maksaa..)!Seinät laatoitettu, suihku vihdoin paikallaan, pesuhuoneen kattokin jo paneloitu ja led-spottien sähköt vedettynä. Laatoitusten jälkeen lauteet alkoivat rakentua. Urakoitsija rakensi lauteet paikan päälle täysin käsityönä. Saunan materiaalit ovat seuraavat:
- seinät, katto: tervaleppä
- lauteiden etupaneelit ja jalkaritilät: lämpökäsitelty haapa
-lauteet muutoin: haapa

Käsittelyt: seinässä saunasuoja, lauteissa kauttaaltaan parafiiniöljy.

Kodinhoitohuoneen remonttia en varsinaisesti halunnut kuvata tässä- ja se on edelleen vähän vaiheessa. Lähestulkoon tässä vaiheessa, kuin tässä kuvassakin, jonka nyt kuitenkin näytän... kiuas toki on siirtynyt jo saunaan. Lattiassa laatoitus ja lattialämmitys, perällä uusi lämminvesivaraaja, joka vaihtoi huonetta. Kellariin tehtiin täysin uusi sähkökeskus kellarin sähköjä varten, eli päästiin eroon siitä johtohelvetistä, joka tuli aiemmin yläkerran sähkökeskukselta kellariin. Sen sijainti tuossa khh:n seinällä.

Kodinhoitohuoneen, ja samoin aulan / pukutilan seinät käsittelemme itse ehtiessämme jollain struktuuripinnoitteella, mutta aikataulu on vielä avoin.. tilat ovat käyttökelpoiset jo nyt :)


Kiuas upotettu paikalleen.
 Lauteet on kaikki rakennettu niin, että ne ovat paloissa irrotettavat ja nostettavissa pois puhdistusta varten. Tässä kuvassa ensimmäinen "pala" paikallaan, nousee siis kiukaan yli pois rungosta.VALMIS KYLPYHUONE JA SAUNA: 


Lopulta alkoi pikkuhiljaa tulla valmista.
Valmista siinä mielessä, että maksut on maksettu ja loput teemme itse. Tässä kuvassa nähtävissä tila aulan / pukuhuoneen suunnalta katsottuna tässä vaiheessa:
Vasemmalla kodinhoitohuoneen ovi, alkuperäinen, maalattu. Listat ovista puuttuu, kuten näkyy. Nurkassa uusi lasiovi, joka vie pesutiloihin. Oikean reunan ovi vie takkahuoneeseen, jonka remontointi on asialistalla ensi vuoden puolella... vanha lämminvesivaraaja oli siellä, ja sen siirron jäljiltä on takkahuoneen paneloinnit osittain aukirevittyinä.Tässä kylpyhuonetta tänään. Sisustustikkaat K-Raudasta, pesuainekärry Ikeasta. Matto väliaikainen. Laudeliinat vanhoja ja eriparisia, kuten näkyy :)

Laatoitus ladottiin pystyyn, vaikka siitä kättä urakoitsijan kanssa väännettiinkin. Vanhat seinät kun eivät ole ihan suorassa, ja isoja 20x50cm laattaa on vinoon seinään hankala latoa muutoinkin... lisäksi vaakalaatoitus olisi ollut urakoitsijan silmään enemmän. Noh, en antanut periksi, ja olen tyytyväinen. Pystyladonta meni kokonaisella laatalla ja hämää huonetta selvästi korkeammaksi, kun taas vaakalaatoitus oli madaltanut sitä. 

Kylpyhuonetta ovelta kuvattuna. Suihkuseinä on kääntyvä, eli sen saa tarvittaessa käännettyä seinää vasten ja pois tieltä. Huonekorkeus on kellarissamme yleisesti n. 190cm, nyt se on täällä n. 200cm, kun sitä nostettiin kantamalla maasta hiekkaa ulos purkuvaiheessa.  Lattialaatta on Laattapisteen tilausvalikoimasta, ja olemme valintaan erittäin tyytyväisiä. Se on isona pintana vielä paremman näköinen, kuin kaupassa valintaa tehdessämme!

Kuviolaattaa käytettiin vain väliseinässä
Lopulta lauteetkin valmistuivat, niitä vähän odotettiin sähkötöiden viivästymisen vuoksi. Tässä lopuksi kuvia valmiista saunasta. Valot ovat siis lauteiden alla molemmissa nurkissa, ei muita valoja. Myös lasioven läpi tulee valoa pesutiloista, ja on ihan riittävää. 

Me olemme enemmän kuin tyytyväisiä. Löylyt on hyvät, tunnelma on luonnossa vielä parempi kuin näissä kuvissa. Valmista on ollut jo jokusen viikon, ja edelleen jokainen suihkussa käynti on elämys, puhumattakaan saunomisesta. On tässä meidän perheelle koti-Spata kerrakseen, ja oli kaiken sen rahan arvoinen.

Talomme isoin remontti on siis valmis, ensimmäisen kerran saunottiin omassa saunassa kun jäin äitiyslomalle 25.10. - eli täysin suunnittellussa aikataulussa.

Miltä näyttää? :)

Pullis

7 kommenttia:

 1. Aivan upea toi sauna, oi että! Meillä ois kanssa edessä sama projekti, kunhan saatais aikaiseksi aloittaa. ;)

  VastaaPoista
 2. Taustalukija Tiina :)24. marraskuuta 2013 klo 21.17

  Vau. Varsinkin toi sauna, Ihana! :)

  kyllä varmasti kannattava vaikkakin työläs remontti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun kävit, tule toistekin :) Joo kyllä se kannatti, nyt on jokainen suihkukin luksusta <3. Kuvat ei anna ihan oikeutta tuolle kylppärille, kun tuo valaistuksen luoma tunnelma ei näy kameralla otetuissa ja salaman valottamissa kuvissa samalla tavalla. Mutta sauna on kyllä omakin lemppari!

   Poista
 3. Etenkin lauteet kyllä tosi kivan näköiset!

  VastaaPoista
 4. Täällä jo vähän jännittää, mitäs kuuluu?:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, tuossa just kirjottelin näköjään tuota tekstiäni kun olit moikannu. Kaikki hyvin, yhdessä koossa edelleen :) Tosin lähtökuopissa, olo alkaa olla pikkuhiljaa sellanen että tää odottelu alkaa riittää... kärsivällisyys ei nyt koetuksella, mutta siinä hilkulla!

   Poista