Raskauspäiväkirja

Päivä päivältä, viikko viikolta. Siellä se uusi pieni elämä kasvaa ja kehittyy. Tänne tulen kirjaamaan ne keskeiset huomiot, havainnot ja muutokset, jotka haluan muistaa sittenkin, kun sen nyytin toivottavasti syliini saan.

25.3.2013 RASKAUSTESTI (4+2)
Ehkä ihan vähän aavistin jotain, kuukautiset oli 2 päivää myöhässä - minullahan ei koskaan ole, 28 päivän kiertoni on säntillinen! Mutta ajattelin että jännitän, olihan tämä ensimmäinen varsinainen yrityskierto. Mutta ei, kyllä se testi sen vahvasti kertoi, raskaana ollaan. Kaksi viivaa, koko elämä uusiksi. Löytyipähän syy näille kolme päivää kestäneille "menkkakivuille", ei ne näköjään menkoista johtuneetkaan.

26.3.2013 SOITTO NEUVOLAAN (4+3)
Aamulla tein uuden raskaustestin - ihan vaan varmistaakseni. Jos vaikka aiempi olisi ollut virheellinen :D No, tulos sama, kaksi viivaa, ihan yhtä vahvoina. Töistä ei meinannut tulla mitään, ja päivällä soitin neuvolaan. Neuvolatäti oli kiva, ja naureskeli kun esitin asiani tyhmänä: "Tein tuossa eilen positiivisen raskaustestin, mites tästä nyt pitäisi edetä". "No, oisko aiheellista varata aika äitiysneuvolaan, onneksi olkoon". Eka kertaa tavataan 22.4.2013, ja kilpirauhasjutuistakaan ei tarvitse kuulemma ennen sitä huolehtia - vajaatoimintalääkityksen vuoksi kun asiasta huolehdin.

4.4.2013 OIREILUA (5+5)
Etova olo alkoi jo eilen, tänään pahempi. Kaikki haisee ja maistuu kamalalle!
Tissit on kipeet ku mitkäkii, miehen miehestä turvonneetkin (no on ne, liivitkin sen kertoo).
Väsyttää enemmän ku koskaan.
MUTTA. Nautin näistä kaikista, koska syy niihin on ihanin asia maailmassa <3.

22.4.2013 ENSIMMÄINEN NEUVOLAKÄYNTI (8+2)
Vihdoin ensimmäinen kerta neuvolassa. Mies oli mukana, reilu tunti meni höpöttäessä. Jännittävää mutta niin kivaa <3. Hemoglobiini 130, verenpaineet hoitajan mittaamana 145/90, itse mitattuna 116/59. Kohtu tuntui painellessa viikkoja vastaavan kokoisena. Lähetteet nt-ultraan, sukupuolitautitesteihin, veriryhmä- ja vasta-aineselvityksiin, kilpirauhaskokeisiin ja virtsakokeisiin laitettu. Kilpparikoe ja virtsanäytteen vienti ensi viikolla, muut labrat nt-ultran yhteydessä Rv 11.-12. Meille tulee ehkä sittenkin ihan oikea vauva!

29.4.2013 ENSIMMÄISEN ULTRA-AJAN VARAUS
Elämäni ensimmäinen soitto äitiyspolin ihanalle osastosihteerille! Sai taas paljon uutta tietoa, ja ultra-aika varattu raskausviikolle 12., maanantaille 13.5.2013. Ikävä kyllä ei ennen äitienpäivää, mutta pitänee keksiä joku muu tapa kertoa vanhemmille tästä :)

6.5.2013 LABORATORIOTULOKSIA
Soittelin neuvolasta viime viikolla otettuja laboratoriotuloksia. Virtsanäyte oli puhdas, ja kilpirauhasarvot olivat tsh 1,26 (en ole varma muistanko oikein, saattoi olla 1,46:kin) ja t4v 14. Neuvolalääkäri palaa näihin 29.5. käynnillä, mutta paremmat nää on ku työterveydessä viime jouluna!

13.5.2013 NT-ULTRA (11+2)
Aamusta klo 9 se oli, kauan odotettu ja jännitetty ensimmäinen ultra-aika. Tulevan isän kanssa kädet hikoillen odoteltiin äitiyspolin aulassa, kun leppoisa ultratäti kutsui meidät sisään. Hetken rupattelun jälkeen housut pois ja laverille, ja voi sitä tunnetta kun näki oman pienokaisensa makoilevan mahassa! Äidin ja isin iloksi sieltä vilkuteltiin ja ponnistettiin kerran kohdun pohjasta vauhtiakin. Välillä ultratädin kiusaksi nukahdettiinkin, ihan vaan jottei niskaturvotusta olisi niin heppo mitata. Pituutta masuasukilla oli 51mm ja se vastasi vähän kuvakulmasta riippuen viikkoja 11+3 ja 11+6. Koska eroa kuukautisista laskettuun aikaa ei juuri ollut, säilyy laskettu aika kuitenkin 30.11.2013. Mennään siis arvioitua aikaa 11+2 nyt. Niskaturvotus 1,12mm, normaali tulos. Nähtiin myös iso aivot, sydän hakkaamassa, selkäranka ... voi pientä uskomatonta ihmettä!

28.5.2013 TOINEN NEUVOLAKÄYNTI + NEUVOLALÄÄKÄRI (13+3)
Ensin th käynti; paino 62,7kg, hemoglobiini 130, verenpaine 131/90, pissa puhdas. Aiemmin otetut labratulokset sain; kupat, hepatiitit ja hiv:t negatiiviset, veriryhmä A+, ei vasta-aineita.Oma th oli lomalla, oli joku kiireisen tuntuinen sijainen :/. Sitten neuvolalääkärille, joka kyseli kuulumiset, voinnit ja jaksamiset. Juteltiin kilpirauhasarvoista, todettiin ettei lääkettä nyt vielä ainakaan nosteta, kontrolloidaan kesällä. Arvot oli itseasiassa paremmat kuin mun tyroksiinin syöntiaikana (n. 1v) koskaan tätä ennen. Tämän jälkeen sisätutkimus, kohdunkaula 3.0cm ja kiinteä, muutenkin kaikki ok, kohtu hyvin kasvanut. Ja sydänäänien kuuntelu <3 Voi ihanaa jumputusta, musiikkia tulevan äidin korville, harmi ettei isukki ollut kuulemassa! :)

26.6.2013 ENSIMMÄISET LIIKKEET (17+4)
Jo toissailtana olin tuntevinani jotain, ja pienen "potkun" jopa kädellekin. Mutta eilisiltana / yönä olin varma, että se on pieni Jamppa joka siellä pyörii <3. Pientä myngerrystä koko alamaha täynnä, ihan erilaista kuin ilmavaivat. En löydä sanaa jolla sitä kuvata, mutta siellä ne pienet jalat ja kädet heilui. Ihana, niin odotettu hetki!

27.6.2013 KOLMAS NEUVOLAKÄYNTI (17+5)
Oltiin miehen kanssa molemmat paikalla. Käynti kesti melkein tunnin, juteltiin paljon ihan niitä näitä kuulumisista, suhtautumisesta mahaan ja painonnousuun, mielialoista... kaikesta. Ihana oma terkkari! Tässä näitä virallisia "tuloksia", perässä suluissa aiemmat lukemat (28.5.):
Paino 64,3kg (62,7kg), muutos +373g/vko (th:n mukaan oikein hyvä nousu, ja vauva kasvaa nyt kovaa ja tartteekin energiaa!)
Verenpaine 129/74 (131/91)
Pissa -- (--)
Hb 119 (130) (rautaa vois alkaa omien tuntemusten mukaan syömään kohta, ettei pääse romahtamaan)
Kohdunpohjan korkeus 17cm (mitattiin ensimmäistä kertaa, yläkäyränkin yli, mutta ekalla mittauksella kuulemma monesti on vauvan asennosta riippuen miten sattuu, ja tasoittuu sitten)
Syke + 145 (+)
Liikkeet + (ensimmäinen kerta kun tähän merkittiin mitään)

Kaikki oli siis hyvin, kohtu oli oikein sopusuhtainen, masuasukki oli vilkas, sydänäänet löytyi helposti ja oli tosi vahvat, anturiin potkittiin pari kertaa kovasti kiukuissaan ja muutenkin käynti oli antoisa. Seuraava käynti sovittiin ma 5.8., koska sitten voi kirjoittaa raskaustodistuksen kelalle ja saa hakea äitiysavustusta! Elokuulle ajoittuukin sitten myös sokerirasitukset ja perheohjaajan kotikäynti... niin, ja seuraavaa käyntiä varten saatiin täytettäväksi tuo arjen voimavarat -kaavake, missä onkin kivaa keskusteltavaa ja pohdittavaa miehen kanssa :)

18.7.2013 MIES TUNSI LIIKKEESI ENSIMMÄISTÄ KERTAA KÄDELLÄÄN (20+5) 

22.7.2013 RAKENNEULTRAÄÄNI ÄITIYSPOLIKLINIKALLA (21+2)
Voi miten me miehen kanssa tätä jännitettiin! Aika oli 14:30, mutta me pääsimme huoneeseen jo vähän aiemmin. Ihana tuttu ultratäti oli ultraamassa, niin lempeä ja sympaattinen vanhempi nainen. Meidän pikkuinen kelli masussa pää oikealla alhaalla, jalat navan vieressä vasemmalla. Ihan pikkuisessa sikiöasennossa kaikki raajat suloisessa nyytissä, polviaan halaillen. Välillä raaputti sormellaan kasvojaan / imi peukaloaan, ei ihan osannut sanoa. Mittoja otettiin sitä mukaa, kun pieni niitä antoi ottaa - reisiluu 36mm, pää-perämitta 162mm, pään leveys (?) 56mm... viimeisen kanssa piti tehdä töitä ja liikutella vaavia ylös lantiosta, kun ei meinannut tahtoa kalloaan ylhäältä päin näyttää. Mutta vastasi siis viikkojaan, eli reisi ja vartalo 21+2, pää 21+3 - 22+0, mutta ultratäti oli sitä mieltä että siinä voi olla asennosta johtuen vähän mittavirhettäkin. Tämän jälkeen katsottiin tarkemmin rakenteita, ja ultratäti (voi, haluaisin niin kehua hänet taas maasta taivaisiin!) kertoi kovin tarkkaan mitä kaikkea näkyi. Vaikka olimme päivän viimeinen pariskunta, ja varmasti ultrakuvia yhtenä päivänä tulee katseltua! Mutta tarkkaan katsottiin raajat, luut, sormet, varpaat, selkäranka nikamineen, selkäydinkanava, aortta ja sen haarat reisiin, sydän kammioineen, eteisineen ja läppineen, virtsarakko, munuaiset, vatsalaukku, nenä, silmät, aivot, keuhkovaltimo... tarkasti meille kerrottiin miten nämä kaikki vielä raskauden aikana kasvaa ja miten vauvan verenkierto synnytyksen jälkeen muuttuu. Lopulta täti kysyi vienosti, että mites oltiin ajateltu sukupuolen kanssa... sanottiin, että voi sen kertoa, jonka jälkeen kyseli että onko ennestään lapsia ja vastattiin että ei, mutta kummankin suvussa vain poikavauvoja. "Nyt taitaa kuulkaa tulla tyttö" kertoi täti innoissaan zoomailleen jalkojen väliin. Pitkään ja hartaasti katseli, ja ei, mitään ylimääräistä ei näkynyt. 99% varma sanoi olevansa arviostaan, eli pikkuista prinsessaa masussa todennäköisesti kasvatellaan <3. Kellekään ei saanut kertoa, montako kuvaa saatiin mukaan, mutta niitä oli 5kpl. Oma pieni tyttövauva omassa yksiössään, äiti ja isi niin rakastaa sinua <3!

 5.8.2013 NELJÄS NEUVOLAKÄYNTI (23+2)
Oma th lomalla, mutta tosi kiva sijainen paikalla! Juteltiin kuulumiset, viimeksi saatu voimavaralomake, oireista, tulevista asioista (sokerirasitus, kilpparikokeet, perhevalmennukset..). Lisäksi käytiin läpi Kela-asiat ja sain raskaustodistuksen! Seuraava käynti onkin jo neuvolalääkäri taas, kuukauden päästä. Ja sen jälkeen käynnit kuulemma tihenee! Tunti meni neuvolassa tälläkin kertaa, ja mies oli mukana.
Tässä mitattuja arvoja, suluissa perässä kesäkuun arvot:
Verenpaine 133/77 (129/74)
Pissa -- (--)
Hb 110 (119) (nyt ihan käsky syödä rautaa 1tbl iltaisin)
Kohdunpohjan korkeus 21cm (17cm), pikkasen keskikäyrän yläpuolella)
Syke + 140 (+145)
Liikkeet ++ (+)

2.9.2013 TOINEN NEUVOLALÄÄKÄRI
Kaikki th:n ja lääkärin käynnilla hyvin, arvot näytti tältä:
Paino: 66,7kg (viimeksi 67,0kg)
Painonmuutos /vko: -0,075g  (+485g)
Verenpaine: 132/83 (133/77)
Pissi: -- (--)
Hemoglobiini: 125 (110) (Rautaa syöty 1xObsidan/vrk)
Sf: 24 (21cm)
Lapsiveden määrä: Normaali
Tarjonta: pt (eka kertaa)
Syke: 145 (140)
Liikkeet: ++ (++)Kohdunsuu takana, kiinteä ja kiinni. Ei mitään huolestuttavaa, normaali terve ja hyvinvoiva äiti :) Tästä eteenpäin neuvolat kahden viikon välein!

19.9.2013 NEUVOLA RV 29+5
Mittailujen tulokset näytti tältä (suluissa viime kerta, 27+2):

Paino 69,7kg (67,0kg)
Painonmuutos / vko +1200g (-0,078g)
Verenpaine 126/86 (132/83)
Hb - (125)
Pissa - - (- -)
Sf 28cm (24cm)
Liikkeet ++ (++)
Syke 140 (145)
Tarjonta - (ei lähtenyt arvailemaan, selkä oikealla, muusta ei tietoa) (pt?)

Lisäksi kirjattiin sokerirasitukset tulokset neuvolakorttiin: 0h 4,9, 1h 7,7, 2h 7,4. Normaalit.

3.10.2013 NEUVOLA 31+5 (suluissa aiemmat 29+5)

Paino 70,2kg (69,7kg)
Painonmuutos / vko +250g (+1200g)
Verenpaine 132/89 (126/86)
Hb 122 (125)
Pissa - - (- -)
Sf 28cm (28cm)
Syke 140 (140)
Liikkeet ++ (++)
Tarjonta: ei osannut sanoa, mykkyrällä (ei lähtenyt arvailemaan, selkä oikealla, muusta ei tietoa)

17.10.2013 NEUVOLA 33+5 (suluissa rv 31+5)
 Paino 70,55kg (70,2kg)
Painonmuutos / vko +150 (+250g)
Verenpaine 128/88 (132/89)
Hb 127 (122)
Pissa - - (- -)
Sf 31cm (28cm)
Syke 135 (140)
Liikkeet ++ (++)
Tarjonta: rt
Käytiin lisäksi läpi synnyttämään lähtemiseen liittyvät ohjeet ja synnytysosaston ohjeet, sekä tilanteet joissa on oikeasti hätä ja tulee mennä vauhdilla. 

29.10.2013 SYNNYTYSVALMENNUS (35+3)

30.10.2013 NEUVOLA 35+4 (SULUISSA 33+5):
Paino: 72,4kg (70,5kg)
Painonmuutos / vko:  +1023g (+150g)
Verenpaine: 141/97, kotona 114/74 (128/88)
Hb: 141  (127)
Pissa: - -  (- -)
Sf:  31,5cm (31cm)
Syke: 135 (135)
Liikkeet ++ (++)
Tarjonta: rt (rt)

Ja TAAS uusi terveydenhoitaja. Tosin, tämän pitäisi olla se lopullinen, joka tuli omalle alueelle äitiysloman sijaiseksi, ja jatkaa meillä vauvan synnyttyäkin. Ja oli tosi kiva tyttö, höpistiin pitkään ja meillä synkkasi ihan hyvin :) Ei mitään erityisiä aiheita tällä kertaa, tutustuttiin ja juteltiin kuulumisia. Influenssarokotteen otin, kun olivat saapuneet neuvolaan, ei tarvitse erikseen sitten enää sitä muistaa. Tästä eteenpäin neuvolat on viikon välein! Loppukiri ;)

5.11.2013 KOLMAS NEUVOLALÄÄKÄRI 36+3 (suluissa edelliset 35+4)
Paino 72,2kg (72,4kg)
Painonmuutos/vko: -233g (+1023g)
Verenpaine: 134/96 (141/97)
Hb: ei otettu (141)
Pissa: -- (--)
Sf: 32 (31,5)
Syke: 130 (135)
Liikkeet: ++ (++)
Tarjonta: rt (rt)

Kokonaisuudessaan painoa on siis tullut nyt n. 11-12kg. Kuulemma ihan hyvä määrä, vaikka tuo itseä hirvittääkin - se alkaa jo seiskalla! Mutta ehkä ne pystyy sitten karistamaan synnytyksen jälkeen? Lapsivettä lääkärin mukaan normaalimäärä. Vauva ei vaikuttanut käsikopelolla erityisen isolta eikä pieneltä, vaan sopusuhtaiselta, eikä aiheuttanut aihetta erilliseen synnytystapa-arvioon. Otettiin gbs-seula (streptokokki B, täällä otetaan rutiinisti kaikilta), tulokset saan ensi viikolla. Jos on positiivinen, niin pitää huomioida synnyttämään mennessä, että ehtii saada antibioottitipan 4h ennen syntymää.

Kohdunkaulan tilanne oli muuttunut, nyt se oli kauttaaltaan pehmeä ja lyhenemistä oli tapahtunut 3cm-> 2cm.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti