sunnuntai 10. marraskuuta 2013

Synnytysvalmennus, 35+4 neuvolakuulumiset ja 36+3 lääkärineuvolan terveiset

Teempä toisen postauksen heti perään, kun ei nukuttanutkaan vielä :D Eli isänpäivän kunniaksi myös viralliset kuulumiset neuvoloista ja valmennuksista rv 35-37.

Kävimme sairaalalla synnytysvalmennuksessa raskausviikolla 36. Olin todella positiivisesti yllättynyt! Ensin pp-esitystä n. tunnin verran kätilön pitämänä synnytykseen saapumisesta, synnytyksen etenemisestä, kivuista ja kivunlievityksestä, käytännöistä sairaalassa, ja mistä ikinä. Kattavasti, konkreettisesti ja hyvin esitettynä. Sen jälkeen kierros synnytysosastolla, kaikkine tarkkailuhuoneineen, ammehuoneineen ja synnytyssaleineen. Mahdollisuus jopa kokeilla ilokaasua halutessaan. En ole missään vaiheessa pelännyt synnytystä, eikä se pelottanut tuon jälkeenkään, mutta alkoihin se jännittää. Se on niin lähellä jo, ja sitä olisi pakko alkaa pohtimaan! Mihin kaikkeen kannattaa synnytyksen suhteen varautua, vai luottaako vain, että henkilökunta ohjaa ja opastaa?


Heti synnytysvalmennusta seuraavana päivänä oli neuvola, 35+4. Tässä tilastoja, suluissa aiemmat (33+5):
Paino: 72,4kg (70,5kg)
Painonmuutos / vko:  +1023g (+150g)
Verenpaine: 141/97, kotona 114/74 (128/88)
Hb: 141  (127)
Pissa: - -  (- -)
Sf:  31,5cm (31cm)
Syke: 135 (135)
Liikkeet ++ (++)
Tarjonta: rt (rt)

Ja TAAS uusi terveydenhoitaja. Tosin, tämän pitäisi olla se lopullinen, joka tuli omalle alueelle äitiysloman sijaiseksi, ja jatkaa meillä vauvan synnyttyäkin. Ja oli tosi kiva tyttö, höpistiin pitkään ja meillä synkkasi ihan hyvin :) Ei mitään erityisiä aiheita tällä kertaa, tutustuttiin ja juteltiin kuulumisia. Influenssarokotteen otin, kun olivat saapuneet neuvolaan, ei tarvitse erikseen sitten enää sitä muistaa. Tästä eteenpäin neuvolat on viikon välein! Loppukiri ;)

Neuvolalääkäri raskausviikolla 37 (36+3) tilastoja seuraavassa, suluissa edelliset (35+4):
Paino 72,2kg (72,4kg)
Painonmuutos/vko: -233g (+1023g)
Verenpaine: 134/96 (141/97)
Hb: ei otettu (141)
Pissa: -- (--)
Sf: 32 (31,5)
Syke: 130 (135)
Liikkeet: ++ (++)
Tarjonta: rt (rt)

Kokonaisuudessaan painoa on siis tullut nyt n. 11-12kg. Kuulemma ihan hyvä määrä, vaikka tuo itseä hirvittääkin - se alkaa jo seiskalla! Mutta ehkä ne pystyy sitten karistamaan synnytyksen jälkeen? Lapsivettä lääkärin mukaan normaalimäärä. Vauva ei vaikuttanut käsikopelolla erityisen isolta eikä pieneltä, vaan sopusuhtaiselta, eikä aiheuttanut aihetta erilliseen synnytystapa-arvioon. Otettiin gbs-seula (streptokokki B, täällä otetaan rutiinisti kaikilta), tulokset saan ensi viikolla. Jos on positiivinen, niin pitää huomioida synnyttämään mennessä, että ehtii saada antibioottitipan 4h ennen syntymää.

Kohdunkaulan tilanne oli muuttunut, nyt se oli kauttaaltaan pehmeä ja lyhenemistä oli tapahtunut 3cm-> 2cm. Lääkärin mukaan ensisynnyttäjäksi oikeinkin kypsä tilanne, ja kehotti hoitamaan sen sairaalakassin kuntoon. Ei, en ole saanut vieläkään aikaiseksi pakata sitä.  

Mitä sinne sairaalaan kannattaa AINAKIN pakata mukaan?

Näihin mietteisiin, hyvää yötä,
<3 Pullis

2 kommenttia:

 1. Sairaalakassiin tietty normaalit pesuvehkeet ja lukemiset ja tommoset. Ehdottomasti huulirasvaa! Koneellinen ilmanvaihto ainakin omalla kohdalla kuivatti huulet totaalisesti. Imetysliivit ja liivinsuojia. Ei voi etukäteen tietää, miten paljon rinnat falskaa, joten hyvä varautua. Samoin maidonkerääjä vois olla hyvä napata mukaan. Itselläni ainakin toinen tissi valutti hurjasti, kun vauva söi toisesta. Ei mee maito hukkaan eikä kastu koko peti. Mut hyvin voi olla, ettei maito nouse kunnolla rintoihin koko sairaalaassa olo aikana, et sit maidonkerääjää ei kyl tarvii. Rintakumi voi olla kiva apuväline alkuun, jos ja kun nännit kipeytyy imetyksen alkumetreillä.

  Nää tulee nyt ensiksi mieleen. Palaan asiaan, jos vielä jotain keksin. Tsemppiä!!

  Mirjamiina

  VastaaPoista
 2. Kiitti vinkeistä! Huulirasvaa en ainakaan ois osannu ajatella, enkä maidon kerääjääkään. Pitää laittaa ne listalle :) Tähän pitäis oikeesti alkaa paneutua, ettei tartte sitten kiireessä latailla kameran akkua....

  Kiitos tsempeistä!
  Pullis

  VastaaPoista