tiistai 12. marraskuuta 2013

Täysiaikaisen mahan kanssa neuvolassa (37+3)

Niin tosiaan, mahassa ollaan jo täysiaikaisia :) Neuvolan terkkakin aloitti käynnin sanoen, että niin, et on sitten tulevan kuukauden aikana teilläkin vauva!

Neuvolassa peruskäynti, ei mitään erikoista. Kyseli onko kysyttävää, ei ollut. Johonkin siellä reilut 30min kuitenkin uhraantui, höpöttelyihin. Tässä kuitenkin tilastoja (suluissa aiemmat, 36+3):
Paino 73,2kg (72,2kg)
Painonmuutos/vko: +1000g (-233g)
Verenpaine: neuvolassa 127/93, kotona 117/74 (132/94, kotona 118/80)
Hb: 138(141)
Pissa: -- (--)
Sf: 33 (32)
Syke: 128 (130)
Liikkeet: ++ (++)
Tarjonta: rt (rt)

Pää oli laskeutunut alemmas, mutta liikkui vielä, joten ei mahassa vielä ihan synnytyskanavassa olla. Selkeä ero kuulemma kuitenkin kahden viikon takaiseen tilanteeseen. Viikko sitten lääkärin ottama streptokokki B viljely (gbs seulontakoe) oli negatiivinen, joten ei tarvitse huolehtia siitäkään. 

Nyt pitäisi alkaa todenteolla henkisesti asennoitumaan siihen, että se synnytys voi käynnistyä milloin tahansa. En ole jotenkin osannut antaa sille vielä kamalasti ajatuksia, se on tuntunut lähenemisestään huolimatta niin kaukaiselta. Varsinaisia pelkoja synnytykseen ei liity, jotenkin sitä on odottanut enemmänkin mielenkiinnolla. Nyt toki pientä jännitystä alkaa nousta hiljalleen, liittyen lähinnä kipuihin ja kivun lievityksiin. Mutta kai tuosta selviää, onneksi ollaan hyvissä käsissä :)

Toinen pikkuhiljaa mietityttämään alkanut asia on imetys. En ole sitäkään aiemmin miettinyt, mutta nyt monilta kuullut siihen liittyvistä ongelmista. En ole olettanutkaan sen olevan helppoa tai yksinkertaista, mutta tahtoisin kuitenkin kovin onnistua siinä asiassa. Toki korvikevauvakaan ei tarkoita epäonnistumista, jos maitoa ei yksinkertaisesti tule tai vauva saa pelkkiä rintaraivareita, mutta ainakin tähän voisi etukäteen parhaansa mukaan varautua ja ottaa selvää, mitkä asiat imetystä edistää. Vinkkejä?

4 kommenttia:

  1. Nestettä nestettä nestettä. Juo paljon. Anna vauvan imeä paljon. Vauvan imu on paras houkuttelukeino maidon heruttamiseksi. Mitkään koneet eivät pysty samaan kuin vauva. Itse olen imettänyt kolme lasta, kaikkia yli puoli vuotta, mutta pumpattua en koneiden avulla ole saanut montaakaan desiä koskaan. Vieläköhän Imetystukilista on olemassa? Sieltä saa hirmuhyviä vinkkejä. Toki siellä voi olla vähän turhaa hurahdustakin, mutta kannattaa ne kiihkoviestit suodattaa. Kaikilla ei maito riitä eikä imetys oo hyvän äitiyden mittari millään tavalla. Rentona itseesi ja omiin vaistoihin luottaen. Siitä hyvä tulee!!


    Mirjamiina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Mirjamiina vinkeistä :) Tuosta juomisen (ja syömisen) tärkeydestä on kyllä puhuttu neuvolassakin imetykseen liittyen. Että se on tosi tärkeää jotta maitoa tulisi. En vaan tahtoisi ottaa tuosta liikaa paineita ja vähän pelottaa jo etukäteen, kun siitä on tehty niin iso numero. Kun kuitenkin se rentouskin ois tärkeää, ettei stressais ja maidontuotanto ei kärsis sitten siitä :/.

      Onneks täällä on ihan imetyspoliklinikka mihin saa vauvan kans mennä sit ilmaseks ihmettelee, jos ongelmia on. Ehkä yritän olla jännäämättä liikaa etukäteen ja yritän luottaa siihen, että luonto hoitaa?

      Pullis

      Poista
  2. Siitä on tehty iso numero, koska onhan se imetys a) helppoa ja kätevää (sitten/silloin kun...) b)luonnollista c) terveellistä vauvalle. Eli imetykseen halutaan kannustaa. Ja koska jotkut kokevat hankalaksi tai kohtaavat haasteita, niitä keinoja asian käsittelyyn käydään julkisuudessa läpi. MUTTA ylivoimaisesti suurin osa ihmisistä imettää ihan normaalisti ilman mitään erityisongelmia - ajoittaisia haasteita ei lasketa, ne on elämää. Hyvin se menee. Ja jos sitten käytännössä on ongelmia, vastauksia löytyy netistä ja neuvolasta. Just do it.

    Hyvin syömällä ja paljon juomalla pötkii pitkälle tälläkin saralla. Ja nehän sä osaat ja luonto hoitaa kyllä tikapojan puuhun...

    Tsempit! Kokis

    VastaaPoista
  3. Minä rohkaisen osastolla pyytämään hoitajilta oikeasti apua ja vinkkejä, jos tuntuu ettei imetys heti lähde sujumaan luontevasti. Myös vauvan kanssa runsaassa ihokontaktissa oleminen auttaa! Ihania viimeisiä masuaikoja teille! <3

    VastaaPoista