sunnuntai 5. toukokuuta 2013

10. Raskausviikko, masukuva ja kirpparilöydöt (10+1)

10 raskausviikko on takana, kokonaisuudessaan! Taas siis selvitty vähän turvallisemmille vesille, viikolle 11 :) 

Lyhyesti vau.fi:n mukaan viikolla kymmenen tapahtui tällaista:
ALKIO

Alkion aivoissa voidaan havaita ensimmäiset mitattavissa olevat aivokäyrät. Alkio alkaa liikkua. Liikkeet ovat tahdosta riippumattomia eikä odottava äiti tunne niitä vielä. Kasvojen piirteet kehittyvät edelleen ja tulevat selkeämmiksi. Korvan sisällä sijaitseva tasapainoelin muodostuu. Tähän saakka alkion silmät ovat sijainneet pään sivuilla ja korvat lähellä suuta, mutta tällä viikolla ne siirtyvät oikeille paikoilleen. Alkio kasvaa pituutta, lihakset ja rustot muuttuvat kovemmiksi. Eteenpäin nojannut pää nousee pystyasentoon niin, että niska ja kaula tulevat näkyviin. Sisäelimet kehittyvät ja mahalaukku näkyy mustana pisteenä vatsan vasemmalla puolella. Sydän on lähestulkoon valmis ja lyö nopeammin kuin aikaisemmin, keskimäärin 177 kertaa minuutissa.
Tällä viikolla lopullinen munuaispari kehittyy. Käsissä on erotettavissa olkapäät, kyynärpäät, käsivarret ja kämmenet. Jalat kehittyvät hitaammin, mutta viikon loppupuolella näkyvät jo reidet, polvet, nilkat ja jalkaterät. Kämmeniin ilmaantuvat sormien ja jalkateriin varpaiden aiheet.NAINEN 
Naisen pahoinvointi alkaa kenties jo vähän helpottaa. Olo saattaa tuntua ajoittain niin normaalilta, että raskautta ei enää tule ajatelleeksi ihan koko ajan.
Monet ovat kuitenkin aivan uskomattoman väsyneitä, sillä keho työskentelee kovasti tehdäkseen sikiön kasvuympäristön parhaaksi mahdolliseksi. Parasta mitä voit itsellesi tehdä, on ottaa rauhallisesti, kun kehosi sitä vaatii.

Kyllä, pahoinvointi on helpottanut. Väsymys on pahentunut! Päiväunet on nukuttu lähestulkoon joka päivä, ja silti iltaisin meinaa uni tulla klo 22. Keskimäärin yöunet on olleet jotain 9h luokkaa, lisäksi n. 30min päiväunet päälle. Eli, olen muistanut levätä!

Alkio-vaihe loppuu muuten nyt viikolla 11 ja sen jälkeen puhutaan jo sikiöstä. Huimaa :) Äsken lueskeltiin miehen kanssa raskausviikko kuvauksia viikolle 18 asti, ja jotenkin tuntuu ihan uskomattomalta, miten nopeasti tää aika menee. Tässä käy vielä niin, että ei edes tajuta, kun meillä on jo oma pieni minityyppi sylissä <3.

Tässä masukuvaa rv 8 vrt rv 11 alku, jälkimmäinen tältä aamulta. Nyt tuossa ihan selvä alamahapömppö jo näkyy mahan alapuolella, tuollainen pyöreä! Vaikka asentokin lienee vähän eri, mutta joka tapauksessa. Paino on kuitenkin tasan sama, kuin viikko sitten, ja mitään turvotustakaan ei viime viikonlopun turvotuksia enempää pitäisi olla (sen verran on toki herkuteltu, että varmasti joku 500g tästä painosta on nestettä, mutta se sama turvotus näillä syömisillä pysyykin....).
Rv 8 ja rv 11 masukuvavertailua, eka selkee alamahapömppö! :)
Tänään oli muutoin ihana päivä! Näin kaukaista ystävää, joka oli kotiseudulla käymässä. Käytiin sitten kirpparikierroksella, ja minkä löydön teinkään:

 Heti ensimmäisestä kojusta mikä sattui eteen, kahdet äitiyshousut ja yksi hame, jokainen 1€/kpl, yhteensä 3€! Pakko oli ostaa, vaikka eka ultrakin on vasta viikon päästä, ei tollasia voinut jättää tuolla hinnalla kauppaan. Kotona kokeilin, hame ois oikeastaan hyvä jo heti kun maha alkaa kasvaa, on napakka mutta venyvä. Ruskeat housut on H&M:n kokoa S, ja myös ne on jaloista ja lantiolta hyvät jo nyt, eli menevät varmaan aika hyvin tuossa kesäaikaan, tuskin enää loppuraskaudesta kun lantio alkaa levetä; toki ovat stretchiä ja antavat vähän sitten periksi. Mustat taas ovat kokoa 38 ja nyt vähän reilut kauttaaltaan, eli menevät varmasti loppuraskaudestakin. Kiitos sinä ihana, joka myit nämä kaikki ihan pilkkahintaan :D

Lisäksi löysin yhden Agatha Christien kirjan, joka puuttui kokoelmista, hintaan 0,50€ ja yhden ruskean tekonahkalaukun, ehkä kerran käytetty eli täysin uuden veroinen, 3,50€. Eli erittäin kannattava reissu takana!

Noiden äitiysvaatteiden sovittelukin teki tästä jotenkin todellisempaa, pelottavaa :) Ja hei, huomenna tasan viikko nt-ultraan, hui!

... kyllä tähän viikonloppuun ikäviä asioitakin mahtui, joista en nyt tahdo enää edes puhua, joten kiva, että jotain positiivistakin. Mukavaa tulevaa viikkoa kaikille, onneks se on töiden osalta tollanen tynkä!

2 kommenttia:

  1. Ooh! En oo aiemmin tiennyt että sullakin on blogi - lähinnä oot jääny mieleen tuntiksen päikystä, nyt pitää kyllä astua tän blogin lukijakuntaankin :)

    VastaaPoista
  2. Kivaa, kyllä masussa jo pienenpienen pyöristymisen saattaa erottaa! :)

    VastaaPoista