sunnuntai 19. toukokuuta 2013

Masu (12+1) ja herkkuhetkiä

Nyt se on sit totta, että ensimmäinen kolmannes on ohitse ja kaikille oleellisille tahoille on raskaudesta kerrottu. Perhe, lähisuku, lähimmät ystävät. Niin, työkaverit ja esimies! Läväytin sen työnantajallekin ihan kylmästi keskiviikkona iltapäivällä, kun kaksin satuttiin olemaan. Ja yllätyksekseni sain valtavat onnittelut ja iloisen vastaanoton uutiselle, vaikka vähän pelottikin :) Koko johtokunnalle laitoin sen sähköpostilla seuraavana aamuna tiedoksi, ja sattuipa niinkin, että erään henkilön oman tyttären la on kaksi päivää aiemmin... jänniä sattumuksia.

Rv 12 oli pitkästä aikaa onnellinen ja iloinen viikko. Maanantaina se ultra, viikon mittaan tavattiin sukulaisia ja saatiin onnitteluja, saatiin oma auto huollosta, paljon asioita hoidettua, raskaus alkaa olla turvallisemmilla vesillä. On tässä stressiä monta viikkoa takana ollutkin! Lisäksi minityypin, jota siis kutsumme nimellä Jamppa (tyttöolostani huolimatta), kaikki tärkeimmät elimet on nyt kehittyneet ja hurja kasvun vaihe alkaa.Ihan alkaa jännittää miten nopsaan se alkaa mahasta näkyä..? Yks työkaveri väitti että näkyy jo, vaikkei se oikeesti näy, turvotus ehkä iltapäivää kohden voi hämätä. Se turvotuskuva on muuten edelleen ottamatta, ja kohta on myöhäistä.

Mahan kasvusta tai kasvamattomuudesta seuraavanlainen todiste, ensimmäinen kuva tältä aamulta ja jälkimmäinen 6 viikon takaa heti plussatestin jälkeen... asento on eri, mutta kyllä tuo alamaha alkaa selkeesti mun silmään vähän kohota! Nää kaikki masukuvat on muuten aamusta heti herättyä vessan jälkeen otettuja, jo tunti tuosta hetkestä ja maha näyttää ihan erilaiselta.

Rv 6 ja 12 masuvertailua
Mitä muuta raskausoireisiin tässä vaiheessa tulee, niin pahoinvoiva olo on mennyttä. Väsymys on tallella, viime yöltäkin 9h unet ja tänään iltapäivällä silti yli 1h välikuolema. Uutena on tullut myös ihmeellisiä alavatsanippailuja, en osaa selittää niitä. Ne on varmasti jotain liitoskipuja tai jotain venymisiä jossain, välillä vihlasee jommalta kummalta puolelta. Painottuu yleensä iltaan, tai muuten kun on jaloillaan ollut pidemmän aikaa ennen niitä. Lisäksi vatsalihakset alkaa varmaan pikkuhiljaa erkanemaan, koska salilla kaikki staattistakin lihastyötä vatsalta vaativat liikkeet (kuten prässi, penkki) on sellaisia, joiden jälkeen vatsa tuntuu ihmeelliseltä. Oon jättänykin niitä nyt tosi vähälle / tehnyt tosi kevyillä painoilla pumpaten. Voimaa ei muutenkaan tunnu löytyvän raskautta edeltävällä tavalla. Niin ja verenpaineet ja / tai hemoglobiini heittelee, ylösnoustessa huimaa, se oli hetken pois mutta tänään taas tosi pahastikin iltaa kohden.

Ja töissäkin helpotti viime viikon jälkeen! Ensi viikko on rankka, mutta ei pitkiä päiviä ja pääasiassa vain toimistotöitä :)

Viikonloppuna ollaan oltu ahkeria. 4 peräkärrillistä on halkoja haettu kuuriin odottamaan ensi talvea. Grillattu, saunottu, shoppailtu, toimittu kuskina, leikattu nurmikko, käyty lenkillä... lisäksi herkuteltu, liikaa. Jo torstaina tein pannukakun iltapalaksi, mitä syötiin pari päivää vattuhillon ja kermavaahdon kanssa. Eilen innostuin sitten leipomaan pitkästä aikaa ranskalaista täytettyä marjakakkua, joka onnistuikin paremmin kuin viime kerralla (joka oli ensimmäinen kerta, kun yritin). Koristella en tosin jaksanut vieläkään, kun tuli ihan "omaan käyttöön", joku tomusokerisysteemi ois siinä päällä kiva. Tänään se näytti tältä:
Eli joo, siitä on vuorokaudessa hävinnyt yli puolet :D Ja meillä EI siis ole käynyt mitään kahvivieraita, vaan ihan miehen kanssa ollaan tuota tuhottu vaniljajätskin kera. On vaan niin mielettömän hyvää. Aikaa sen väsäämiseen vähän menee, vaikkei vaikea olekaan. Ja miehen sanoin "ihan ravintolatason jälkkäri", olin aika ylpeä leipojan taidoistani ;) Tällaisella ohjeella siis tuli aikaansaannos:

Ranskalainen täytetty marjakakku
Täyte:
n. 500g marjoja (mitä pakkasessa on, laitoin mansikoita, mustikoita, mustaherukoita, vadelmia)
n. 4-6 vartta (koosta riippuen) raparperiä kuorittuna ja pilkottuna (voi korvata marjoilla, sitten riittää ehkä 1-1 1/2 dl sokeria)
2dl sokeria
vajaa 1dl perunajauhoa
1dl vettä

Marjat ja raparperit kattilaan, sokerit ja vedet päälle, perunajauhot ripotellen sekaan. Kuumennetaan koko ajan sekoitellen niin että pulpahtaa / jähmettyy ja laitetaan kylmään vesihauteeseen jäähtymään.

Taikina:
200g voita (kai siihen margariinikin kävis...)
2dl sokeria
2 munaa
4dl vehnäjauhoa
1dl perunajauhoa
1tl leivinjauhetta
vaniliinisokeria

Voi ja sokeri vaahdotetaan. Lisää munat samalla vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi taikinaan. Laita taikina jähmettymään jääkaappiin joksikin aikaa (taisi olla meillä lätkäpelin viimeisen erän ajan, vajaa 30min). Ota reilu puolet taikinasta ja painele irtopohjavuoan (meillä 25cm halkaisija) pohjalle & reunoille (jauhoa käsiin ja taikinan päälle, tai menee hermo!). Kaada täyte taikina"monttuun". Kauli (jauhotettu alusta!) loppu taikina levyksi, joka on vuoan kokoinen. Nosta levy kaulimen avulla täytteen päälle ja painele reunat kiinni ja tasaisiksi. Jos repeilee tässä vaiheessa vähän niin ei haittaa, uunissa korjaantuu iso osa.

Paista alatasolla 175 asteessa n. 45min tai kunnes on kypsän näköinen! Jäähdytä mielellään vaikka yön yli, että täytekin kunnolla jämähtää. Syö nautiskellen kermavaahdon tai vaniljajätskin kanssa, on hyvää :)

... toivottavasti muistin ulkomuistista kaikki ainesosat... :)

No, onneks se herkuttelu ei kamalasti näy painossa. Eilen meni euroviisujen kanssa sipsipussikin miehen kanssa puoliksi, ja tänään aamupaino oli 61,6kg. Se on +2kg raskautta edeltäneeseen painoon, ja siinä on PAKKO olla turvotustakin :) 

Nyt nukkumaan, jotta tosiaan jaksaa taas töissä. Ihan liian nopsaan nää vapaat aina menee!

1 kommentti:

  1. Ei tällaisia saa jakaa.. :D Kiva odotella et mies tulee töistä, jotta pääsee ostamaan aineksia kaupasta. Mä julistan sut niin lainsuojattomaksi! ;) Kolme tuntia vielä, kolme tuntia..

    VastaaPoista